Esemény részletei

Novák Anikó
  • 14:30

Dhrupad – Naad Yoga – A Hang jógája

“A zene világa és a világ zenéje: élmény, felfedezés, forrás és inspiráció. Más oldalról: tükör és segítő. Rétegei lehetőségek az önismeret, az elmélyedés, a kiteljesedés és az egészség
felé. Tekinthető és választható a mindennapok egyik folyamatos útmutatójaként és ajándékaként is. A kreativitás és az emelkedett derű egyik lehetséges alapja. Minden egyben, egy mindenben.”
Orientalista, vallástörténeti és -filozófiai, ének-zene, karvezetés és szabadidő-szervezői tanulmányok mentén 25 éve indult el a Zeneélményről elnevezett kezdeményezés, mely a hang révén megélt tapasztalatokra és lehetőségekre mutat rá. Kezdeményezője folyamatosan kutat és képezi magát a zene – hang – rekreáció – egészség, közösségi táncok, komplex tanítás – tanulás, filozófia és az analógiák területein.
Novák Anikó tradicionális zenékkel és készségfejlődéssel foglalkozik, több hangszeren is tanult. Indítványának célja, hogy a zene szerepét, helyét és örömét mindenki, akinek erre igénye van, megtalálhassa és felszabadultan átélhesse. Ennek szolgálatában állnak tevékenységei.
-több évtizedes folyamatos zenepedagógiai és mentori tapasztalat, intézményekben, szakmai közegben és fesztiválokon tartott előadások és tanítások-lemezek, filmekben és a médiában hallható zenék, koncertek
-írások, internetes oldalak, zenei tanulást és tapasztalást támogató díjmentes anyagok
Ezt a zeneszeretetet adják tovább növendékei is a nemzetközi és hazai színpadokon, s a mindennapok során.
Anikó jelenleg Dr. Sumeet Anand Pandey ének művész-tanártól tanul Dhrupad stílust, aki 10. generációs énekesként a Darbhanga tradíció képviselője, Pandit Abhay Narayan Mallick tanítványa a Guru-Shishya parampara szerint; tevékenységében számos díjjal és ösztöndíjjal támogatott előadó, demonstrátor, kutató, kurátor.
A hang, a hallgatás és a hangadás lehetősége, e folyamatok és hatásaik érzékelése, felfedezése a test lehetőségei és a szándék révén itt és most adottak.
Mikre tud rámutatni mindez? Hogyan ajándékozhatja meg és támogathatja az ember napjait?
Tapasztalat alapú betekintés a Dhrupad énekstílus Darbhanga ágának tradíciójába
A találkozás felkereshető szemlélőként és résztvevőként egyaránt.
A részvételhez, a gyakorlatokhoz és az otthon végzett gyakorlatokhoz zenei előzmény nem feltétel, nem szükséges.
Az alkalom érintett területei:
Testtartás, izomérzékelés és -lazítás, légzés-tapasztalatok
Hangzók képzése
Lüktetés, ritmus, hangsúlyok, dinamika.
Hangsorok hallgatása, észlelése – hangulatok észlelése
Hangmagasságok észlelése
Egy dallamsor megtanulásának megmutatása tradicionális módon
Egy kompozíció meghallgatása, betekintés egy szerkezetbe és a játék világába.

Az előadóról:

Novák Anikó – zeneszerző, karnagy, zenetanár, nyelvész. A szimfonikus világzene és a felemelő modern klasszikus zenei stílus egyik kidolgozója. Az Uplifting classical hídzenét játszó Gandharvák zenekar alapítója, karmestere és zenésze; a SHINE ifjúsági világzene együttes alapítója. Az analóg-holisztikus szolfézstanítási-tanulási rendszer kidolgozója.