Esemény részletei

Selmeciné Bogdán Ágota
  • 11:20

Vinijóga gyakorlás Krishnamacharya tradíció szerint

Az 1200 éves családi jóga hagyomány az eredeti Patandzsáli féle jógatanítások alkalmazására épül. Az vinijóga különlegessége az egyénre szabott jógagyakorlás és a jóga terápiás alkalmazása.
A gyakorlatok nagy része könnyen elvégezhető idősebbek, és beteg emberek számára is. Ebből fogok egy kis ízelítőt adni.

Az előadóról:

A Magyar Jóga Társaság, a Magyar Jóga Akadémia, alapítója és tanára , az AHIMSZA Jógaközpont vezetője, a Jógaterápia Kft. tulajdonos társa, a Kaivalyadham Jóga Intézet magyarországi képviselője, Minősített Vezető Jógatanár,  vez. Jógaterapeuta, a Magyar Jógaoktatók Szövetsége Oktatási és Szakmai Munkacsoportjának tagja.
A jóga gyakorlását 30 évvel ezelőtt egyetemista koromban kezdtem el. Akkoriban sokat segített tanulmányaim elvégzésében, a regenerálódásban, feltöltődésben. 1997-ben férjemmel, Selmeci Csongorral (akit 1993-ban   ismertem meg az egyetemen) megszerveztük  Magyarországon a Szlovák Jógaszövetség 4 éves jógaoktató képzését, ami akkoriban egyedülinek számított. Ezen a képzésen dr. Timcsák Géza, Csendes Erzsébet,  Sasvári Anita tanárainktól egy rendkívüli nyitott rálátást, toleráns elfogadást tanultunk a Jóga óriási tudományában.
Ezen az oktató képzésen a Bihar Yoga Bharati (világ első jógaegyeteme, Swami Satyananda) tananyagát és az Iyengar jóga ászanáit és szakszerű módszertanát ismertük meg.
Második képzésem (amit szintén férjemmel együtt végeztem el) az Iyengar Jóga tanári képzés, amit 2004-ben kezdtem el és 2009-ben vizsgáztam.  Oklevelemet Guruji (B.K.S. Iyengar) -tól kaptam Indiából. Tanáraimnak és mestereimnek hálával tartozom. Így: Sasvári Anita,  Csendes Erzsébet, dr. Timcsák Géza, Swami Satyananda Saraswati, Swami Niranjananda Saraswati, Swami Veda Bharati és B.K.S Iyengar, jelenleg pedig Sri O.P Tiwari és dr. Kausthub Desikachar.

Kaivalyadham

Férjemmel, Csongorral 2015-től a KAIVALYADHAMA Jógaintézetben (www.kdham.com) képződünk tovább, amelynek magyarországi képviselői lettünk 2017-ben. Ez az Intézet  Élettani és Irodalmi Jóga Kutató Intézetekből, Jógakórházból és Jógafőiskolából áll, amelyek valamennyien úttörők voltak Indiában a saját területükön. Itt tanuljuk szigorúan az ősi tiszta forrásokra támaszkodva a jógát és a jógaterápiát. Indiában sokszor jártunk, második otthonunknak érezzük.
2018-ban elfogadták előadásunkat az Indiai Jóga Szövetség terápiás konferenciáján, ahol sikeresen mutattuk be a Hang-Fény Terápia (azaz a megváltozott tudatállapotok) mögött álló magyar és nemzetközi kutatásokat és ezek alapján az eszköz jógaterápiás alkalmazását. Ekkor kinyilt előttünk az indiai jógavilág és két fiatal, a jóga jövőjében meghatározó szerepet betöltő jógival is személyes barátságba kerültünk.
Ők a következők: dr. Ananda Balayogi Bhavanani Swami Gitanada fia és dr. Kausthub Deshikachar (Krisnamacsarja unokája).
2019 őszén személyes tanítványává fogadott bennünket Shri O. P. Tiwari India egyik utolsó még élő Pránájáma  mestere, az Indiai Jógaszövetség elnökségi tagja, akinek az elmúlt 60 évben fontos szerepe volt a jóga társadalmi elfogadottságában Indiában. Shri O. P. Tiwari, mint India első jógakórházának igazgatója kulcsszerepet játszott a jógaterápia mai értelmezésének kialakításában.  Ő a jóga és a pránájáma haladó szintjeire vezetett be bennünket.
A Shri O. P. Tiwarinál és a Kaivalyadhamban folytatott tanulmányaink alapvető változást hozta a jóga megértésében.

Az elmúlt 30 évben összegyűjtött tudásunkat visszük be a csoportjaikban gyakorlók számára összeállított anyagok személyre szabásába.

Jelenleg  a Magyar Jógaterapeuták Szövetsége létrehozásán dolgozunk, jógaterápia konferenciát és jógaterápia szakmai napokat szervezünk.

                                                                                  A Magyar Jóga Akadémia

A Magyar Jóga Akadémiát 2010 -ben alapítottuk meg és ennek tanárai vagyunk. Felkerestük azokat a magyar, több évtizede oktató jógaoktatókat, akik egyéni példát, óriási tapasztalatot tudnak átadni az Akadémia hallgatóinak. Így rajtunk kívül még több Senior jógatanár tanít az Akadémián, akikre büszkék vagyunk!